آن چه در «حلقه سبز» گذشت
حاتمیكیا، سال پیش در همین روزها
آن چه در «حلقه سبز» گذشت
اگرچه پخش سریال«حلقه سبز» ابراهیم حاتمیكیا یك هفته است كه آغاز شده، اما برای مخاطبی كه خصوصاً این روزها عادت به پخش سریالها همزمان با تولید آنها دارد، بسیار جالب خواهد بود اگر بداند كه این سریال دو سال قبل و درست همین روزها، آخرین مراحل پیش تولید را پشت سر گذاشت و از آبان ماه 85 نیز كلید خورد.
***
حساسیت موضوع سریال «حلقه سبز» كه از مضمونی اجتماعی برخوردار است و زندگی بشر را از زوایای خاصی مورد بررسی و كنكاش قرار میدهد، محمد پیرهادی تهیهكننده و مدیران تلویزیون را بر آن داشت كه از همان ابتدا گروهی از كارشناس و محققان را طی مدت 5 ماه برای انجام تحقیقات میدانی وسیع و تحت نظر مستقیم حاتمیكیا به استخدام درآورد.
و این گونه بود كه سرانجام پس از گذشت 6 ماه، نگارش فیلمنامهی اولیه سریال «حلقه سبز» به پایان رسید. اما با وجود وسواسهایی كه كارگردان و تلویزیون در نگارش فیلمنامه به خرج دادند، همانند اغلب سریالهای تلویزیونی، «حلقه سبز» با فیلمنامهای ناقص كلید خورد تا برخی بازیگران پس از نگارش 10 قسمت از فیلمنامه مقابل دوربین بروند.
با این حال ابراهیم حاتمیكیا خود به ایسنا گفته است كه ساخت سریال «حلقه سبز» طبق برآورد اولیه، ظرف 7 تا 8 ماه به پایان رسید و تصویربرداری آن حتی زودتر از موعد مقرر یعنی شهریور ماه 85 تمام شد.
** حاتمی كیا و ساخت اثری برای طیف گسترده مخاطبان
ابراهیم حاتمیكیا پس از ساخت مجموعه تلویزیونی «خاك سرخ» در سال 1380، پس از 5 سال ساخت سریالی دیگر با نام «حلقه سبز» را تجربه كرد. به گفته وی، این سریال برای ارتباط با طیف گسترده مخاطبان رسانهی ملی ساخته شده است.
«حلقه سبز» كه دومین مجموعه تلویزیونی حاتمیكیا محسوب میشود، بنا بر تأكید خود این كارگردان «هیچ ربطی به جنگ ندارد» و از حال و هوایی كاملا متفاوت با دیگر كارهای این كارگردان برخوردار است.
حاتمیكیا به هنگام گرفتن آخرین پلانهای سریال «حلقه سبز» در گفتوگویی با خبرنگار سرویس تلویزیون ایسنا، توده گسترده مخاطبان تلویزیون را برای كارگردانی چون او، پراهمیت خوانده است.
او كه معتقد است تعداد مخاطبان تلویزیون نسبت به سینما خیلی بیشتر است، وجه آرمانی این مسأله را برای خود ارزشمند دانسته است.
«با ساخت سریالهای تلویزیونی میتوان با كسانی كه به سینما دسترسی ندارند و از فرصت كافی برای رفتن به سینما برخوردار نیستند، نیز ارتباط برقرار كرد.» این جمله را كارگردان «حلقه سبز» بیان كرده و در عین حال در پاسخ به این پرسش ایسنا كه آیا توجه به قشر جوان را برای سریالی كه در شبكه سه سیما ساخته میشود، رعایت كرده، گفته است: تا كنون اصلا به این مساله فكر نكرده بودم.
** فرخ نژاد در نقش روحی قد بلند و كچل
بازیگران اصلی «حلقه سبز» كه سه نقش محوری آن را بازی میكنند،حمید فرخنژاد، سیما تیرانداز و محمد حاتمی هستند كه تماشاگر در قسمت اول تنها شاهد بازی دو تن از آنان بوده است.
حمید فرخنژاد كه در فیلمهای دیگری از ابراهیم حاتمیكیا به نامهای «ارتفاع پست» و «به رنگ ارغوان» نیز حضور داشته است، در «حلقه سبز» با چهرهیی كامل متفاوت مقابل دوربین رفته است. او پس از بازی موفقی كه در «چهارشنبه سوری» (به كارگردانی اصغر فرهادی) به نمایش گذاشت، برای سومین بار در كاری از ابراهیم حاتمیكیا حاضر شد تا موفقیتهای قبلیاش را تكرار كند.
او در «حلقه سبز» به قول سیما تیرانداز «مردی قد بلند، چهارشانه و كچل» است كه بر خلاف تصور حراست بیمارستان به هیچوجه خوش تیپ نیست! فرخنژاد در «حلقه سبز» نقش روحی را بازی میكند كه با گریم و حركاتی كاملا عجیب، پالتویی بلند و طوسی به تن دارد و تنها توسط برخی افراد دیده میشود.
فرخ نژاد تاكنون هیچ مصاحبهای در خصوص «حلقه سبز» نداشته است و اصولا میتوان گفت بازیگری است كه چندان تمایل به مصاحبه ندارد!
** تیرانداز و آرزوی بازی در فیلمی از حاتمیكیا
سیما تیرانداز در «حلقه سبز» نقش «گلی»، دانشجوی پزشكی را بازی میكند كه در همین قسمت اول نشان داده شده كه با مشكلات بسیاری در زندگی شخصی خود مواجه است؛ او تنها كسی است كه تا كنون توانسته فرخنژاد یا همان روح سرگردان را ببیند.
تیرانداز پس از این كه بازی در سریال «حلقه سبز» را به پایان رساند، در گفتوگویی با ایسنا، همكاری با ابراهیم حاتمیكیا را بسیار لذتبخش دانسته است.
«آقای حاتمی كیا به بازی و بازیگر اهمیت بسیاری میدهند.» این جمله را تیرانداز گفته و بازی در پروژهای به كارگردانی ابراهیم حاتمیكیا را از آرزوهای خود برشمرده است.
تیرانداز 9 ماه همكاری مداوم با سریال «حلقه سبز» داشته و دقت و وسواسی كه ابراهیم حاتمیكیا در كارهایش به خرج میدهد نیز بر سختی كارش افزوده است.
«ما هر سكانس را دو بار تمرین میكردیم و روزی كه قرار بود تصویربرداری انجام شود هم یك تمرین دیگر داشتیم. دو - سه ساعت طول میكشید كه دكوپاژ انجام و سكانس گرفته شود.»
** حلقه سبز و مشكلات مالی سازمان صداوسیما
«حلقه سبز» در دورانی ساخته شد كه سازمان صداوسیما به شدت با مشكلات مالی مواجه شده بود و پروژههای تلویزیونی یكی پس از دیگری متوقف میشدند. رییس سازمان صداوسیما در همان روزها بود كه اعلام كرد، بودجه رسانه ملی 20 درصد نسبت به سالهای گذشته كاهش یافته است.
با این حال این مشكلات بر روند ساخت «حلقه سبز» تاثیر گذار نبود تا ابراهیم حاتمیكیا اعلام كند: به نظر میرسد دوستان به ما لطف بیشتری داشتند و همین مساله باعث شد كه «حلقه سبز» متوقف نشود.
این كارگردان همچنین در این باره گفته است: «حلقه سبز» به لحاظ بودجه با مشكلی مواجه نشد و مانند تمام پروژههای تلویزیونی روند ساختش طی شد.از طرفی، این سریال جزء پروژههای خیلی سنگین سازمان صداو سیما نیست كه به دلیل كمبود بودجه متوقف شود و پروژهای عادی محسوب میشود.
محمد پیرهادی، تهیهكننده « حلقه سبز» نیز در پاسخ به پرسشی درباره مشكلات كمبود بودجه سازمان صدا و سیما و تاثیر آن بر این مجموعه تلویزیونی، تصریح كرده است: ما مشكلات سازمان را پنهان نمیكنیم. اما همدلی مدیران صدا و سیما باعث شد كه مشكلات را با هم سپری كنیم.
** حلقه سبز و ممیزی تلویزیون
گذشت دو سال از نخستین روزی كه ابراهیم حاتمیكیا «حلقه سبز» را كلید زد، به نظر میرسد تا كنون فرصت كافی را برای بازبینی كل كار توسط مسوولان پخش فراهم كرده باشد؛ اتفاقی كه بسیاری از كارگردانان مجموعههای تلویزیونی خواهان رخ دادن آن هستند؛ این زمان به كارگردان فرصت میدهد كه با فراغ بال نظرات مدیران تلویزیون را اعمال كرده و حتی در صورت عدم تمایل به این كار، درباره علت این مساله با بازبینان به گفتوگو بنشینند؛ در این روش دیگر فیلمها و سریالها با سانسور یك باره و غیر كارشناسانه مواجه نخواهند شد و به نظرات سازنده اثر نیز احترام گذاشته میشود.
البته حاتمیكیا در روزهای آخر تصویربرداری، به ایسنا گفته است كه فیلمنامه «حلقه سبز» در خلال ساخت، كم یا زیاد نشده و همان متنی كه از ابتدا به تصویب رسیده بود، بدون كم شدن حتی یك سكانس تصویربرداری شد.
** ضرغامی و پیش بینی پرمخاطب بودن «حلقه سبز»
آخرین پلان «حلقه سبز» حاتمیكیا ششم مرداد ماه سال گذشته در حضور رییس سازمان صدا و سیما، مدیر شبكه سه سیما كه جمعی از خبرنگاران شبكههای تلویزیونی و خبرگزاریها را نیز ناظر میدیدند، تصویربرداری شد. عوامل سریال «حلقه سبز» كه مجموعا در سه بیمارستان تصویربرداری داشتهاند، در نهایت مركز قلب تهران را برای صحنههای اتاق عمل و انتهایی انتخاب كردند؛ چرا كه به گفتهی ابراهیم حاتمیكیا این مركز از كاملترین تجهیزات در سطح تهران برخوردار است.
رییس صداوسیما در این روز ابراز امیدواری كرد كه با ساخت «حلقه سبز» فضای بهتری برای پیوند قلب در ایران فراهم شود و این فرهنگ در میان مردم كشورمان جا بیفتد. وی همچنین پیشبینی كرد ساخته حاتمیكیا در زمرهی كارهای پرمخاطب قرار گیرد.
وی همچنین معتقد است: در «حلقه سبز» نگاهی جدید به مساله حیات و زندگی پس از مرگ به تصویر كشیده میشود و این مجموعه از دریچهای جدید به مبحث ایثار و از خود گذشتگی میپردازند.
** در جستجوی بهترین زمان پخش
تلویزیون و خصوصا شبكه سه سیما كه تهیهكنندگی این سریال را بر عهده داشت، تمام تلاش خود كرد تا سریال حاتمیكیا در مناسبترین زمان پخش شود. حتی پورمحمدی مدیر شبكه سه نیز اعلام كرده بود كه در باکسهای نمایشی شبکه سه سیما دنبال زمان مناسبی برای پخش «حلقه سبز» هستیم تا مخاطبان بیشتری بتوانند به تماشای این مجموعه بنشیند.
سرانجام بهترین زمان پخش این مجموعه بعد از ماه مبارك رمضان تشخیص داده شد؛ چراكه هم باكس شبكه از سریال مناسبتی خالی میشد و هم تماشاگر درگیر تماشای سریالهای مختلفی كه از شبكههای مختلف پخش میشدند، نبود. بر این اساس از آن جا كه سریال «سالهای برف و بنفشه» (به كارگردانی سعید سلطانی) به پایان رسیده بود، «حلقه سبز» جایگزین آن شد تا شنبه شبها و پس از سریال روتین «چارخونه» شاهد این سریال باشیم.
منبع : ایسنا